Πιστεύω ότι αύτή η σελίδα θα απαντήσει μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις, που οι λάτρες της μουσικής ήθελαν να ρωτήσουν το Σπύρο. Εαν δεν βρήτε την απάντηση που θέλετε στη ερώτησή σας, γράψτε μας και ο Σπύρος ευχαριστως, θα σας απαντήσει μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (E-mail)

PINAKAS PERIECOMENWN

  1. PwV mporw na maqw na paizw mpouzouki ... ?
  2. PwV onomazontai oi cordeV... ?
  3. Giati prepei na exoikeiwqw me touV dromouV ... ?
  4. MporeiV na dwseiV ena paradeigma 
    tragoudiwn pou ecoun ton idio dromo
    ... ?
  5. Pote mporw na maqw na paizw ena taxim ... ?
 

PwV mporw na maqw na paizw mpouzouki ?

Το πρώτο πράγμα για να μάθω να παίζω μπουζούκι είναι:
Το όνομα των χορδών, πώς να κουρδίζω το μπουζούκι και να κρατώ την πένα σωστά.

Back to Top

PwV onomazontai oi cordeV?

Οι κάτω, κάτω δυο ψιλές χορδές είναι οι πρώτες και ονομάζονται ΡΕ ή (D) οι δεύτερες δύο χορδές ονομάζονται ΛΑ (Α) οι τρίτες δυο χορδές ονομάζονται ΦΑ (F) και η πάνω τέταρτες στη σειρά ονομάζεται ΝΤΟ ( C ). Τώρα μπορείς να κουρδίσεις το μπουζούκι σου σ αυτές τις νότες (Ρε, Λα, Φα, Ντο ) με οποιοδηποτε διαπασών.

Back to Top

Giati prepei na exoikeiwqw me touV dromouV ?

Θα πρέπει να ξέρεις ότι οι δρόμοι είναι η μουσική σκάλα έκφρασης για τα Ελληνικά τραγούδια, που παίζονται με μπουζούκι. Είναι σπουδαίο πράγμα να εξοικειωθείς με τη σκάλα και τους ήχους των διαφορετικών τραγουδιών, για να μπορέσεις να μάθεις τα ονόματα των διαφόρων δρόμων. Αυτό θα σε βοηθήσει, να ταξινομήσεις τα τραγούδια που παίζεις.

Back to Top

MporeiV na dwseiV ena paradeigma 
tragoudiwn pou ecoun ton idio dromo
?

Μάλιστα, για παράδειγμα τα τραγούδια που έχουν το δρόμο Χιτζάζ είναι:
Σκαλί καλέ μου σκαλί--------Παίξε Χρήστο το μπουζούκι--------Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι-------Μια Καλυβιώτισσα------Το Παπάκι. Αλλο παράδειγμα τραγουδιών που έχουν το δρόμο Σαμπάχ είναι: Γιατί καλέ γειτόνισσα------Ένας μάγγας στο βοτανικό-----Βαθιά στη θάλασσα θα πέσω-----Το βουνό-----Οταν μεθάει ο άνθρωπος.

Back to Top

Pote mporw na maqw na paizw taximia?

Ετσι και εξοικειωθείς με τους δρόμους, μπορείς να προσθέσεις ένα ταξίμ στο παίξιμό σου. Για παράδρειγμα εάν θέλεις να παίξεις ένα ταξίμ, στην αρχή του τραγουδιού Το Βουνό ξέρουμε ότι ο δρόμος είναι σαμπαχ ξέρουμε επίσεις ότι αποτελείται από Ματζόρε και Μινόρε ακόρδα. Ξέροντας αυτά τα πράγματα, μπορείς τώρα, να αυτοσχεδιάσεις και να καλυτερεύσεις το τραγούδι με τη φαντασία σου.

Back to Top

Greekmusicus.
Copyright 1999  [Kay Skordilis]. All rights reserved.
Revised: December 25, 2000 .