H BIOGRAFIA TOU SPUROU SKORDILH

    Τα παιδικά χρόνια του Σπύρου, δεν ήταν εύκολα; Οι γονείς του, έχτισαν το σπίτι τους στην Αθήνα, όπου και γεννήθηκε ο Σπύρος το 1930.
Ο πατέρας του, ήταν απο τη νήσο Κέρκυρα και η μητέρα του, από τη νήσο Σίφνο. Η οικογένεια του, αγωνιστηκε, για να έχουν τα απαραίτητα στη ζωή.

    Τά προβλήματα του Σπύρου, άρχισαν στο σχολείο στην πρώτη τάξη. Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης, η δασκάλα τον ρώτησε, να διαβάσει την επόμενη γραμμή στο βιβλίο και ο Σπύρος εξήγησε, ότι δεν ήξερε σε ποιά σελίδα διάβαζαν. Η δασκάλα, θύμωσε τόσο πολύ, γιατί δεν πρόσεχε και με το χάρακα τον χτύπησε στα γόνατά του. Ο Σπύρος, δε γνωστοποίησε το περιστατικό στους γονείς του, γιατί νόμισε ότι θα είχε πιο μεγάλη φασαρία και τιμωρία απαυτούς. Κατά τα μεσάνυχτα όμως, δεν είχε άλλη εκλογή, παρά να πει στους γονείς του για το περιστατικό στο σχολείο, μια και τα γόνατά του έγιναν μελανά και ο πόνος ηταν ανυπόφορος. Τότε οι γονείς του, τον μετέφεραν αμέσως στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί τους είπαν, ότι το παιδί υπέφερε από εσωτερική αιμοραγία και μόλυνση. Επειδή, στον τόπο τους δεν είχαν καλους δρόμους και λεωφορεία , ο πατέρας του, τον μετέφερνε στην πλάτη του, πηγαίνοντάς τον στο νοσοκομείο. Όταν ήρθε ο καιρός, για να πάει στο σχολείο, ο Σπύρος αισθάνθηκε ότι ήδη ήταν πολύ μεγάλος, για να πάει στην πρώτη τάξη. Ότι έμαθε ο Σπύρος από γραφή και ανάγνωση, το οφείλει στον νοσοκόμο του, που τον φρόντιξε όσο καιρό ήταν άρρωστος.

    Ο ΣΠΥΡΟΣ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΑΥΜΑ

Όταν ο πατέρας του Σπύρου γύριζε από τη δουλειά και συνήθως μετά από το δείπνο, έπαιρνε την κιθάρα του κι έπαιζε. Τότε ο Σπύρος καθόταν δίπλα στον πατέρα του και τραγουδούσε μαζί του. μέ τον καιρό, ο πατέρας του παρατήρησε το οξύ ενδιαφέρον του παιδιου του για τη μουσική και άρχισε να τον διδάσκει να παίζει κιθάρα, αρχίζοντας έτσι την περιπέτεια του με τη μουσική.
Αυτή, η ιδιαίτερη σχέση μεταξύ πατέρα και γιού, δεν κράτησε αρκετά, γιατί ο πατέρας του Σπύρου πεθαίνοντας νέος, άφησε την οικογένεια του ναγωνίζεται μόνη της, για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της ζωής.
Ο Σπύρος, άρχισε να εργάζεται κάνοντας οποιαδήποτε δουλειά μπορούσε να βρεί, για να βοηθήσει τη μητέρα του και τα νεότερα αδέρφια του.
Η αγάπη του για τη μουσική ήταν τόσο δυνατή, ώστε σε ηλικία 18 ετών, σχηματίζει την πρώτη του ορχήστρα, η οποία αποτελείτο από μπουζούκι, κιθάρα, ακορντεόν, τύμπανα, μπασο, και μια τραγουδίστρια. Η ορχήστρα του, έγινε γνωστή με το όνομα λαϊκή ορχήστρα.
Πέντε χρόνια αργότερα, ο Σπύρος άφησε αυτή την ορχήστρα και σχημάτισε το Μπλε Τριο με δύο άλλους φίλους του μουσικούς. Το Μπλε Τριο ήταν πολύ δημοφιλές εκείνη την εποχή κι έπαιζαν σε πολλές ταβέρνες στην Πλάκα, το τότε πολιτιστικό κέντρο των Αθηνών.Το 1958 ο Σπύρος άρχισε να εμφανίζεται κάθε βράδυ στην ταβέρναΒακχος  μια πολύ δημοφιλή ταβέρνα, μαζί μάλλους γνωστούς μουσικούς, όπως: ο Μπάμπης και Γιώργος Μαλίδης, ο Γιώργος Κεχαγιάς και ο Παναγιώτης Βισβαρντής, έτσι για να αναφέρουμε μερικους.
Αυτή την περίοδο το Μπλε Τριο τραγουδούσε ακόμη καντάδες, επίσης έπαιζαν μουσική, επιρρεασμένοι από την Λατινική Αμερική και την Ευρώπη.
Σύντομα, ο Σπύρος υπογράφει συμβόλαιο με την Κολούμπια ηχογραφική εταιρεία, για την ηχογράφηση τραγουδιών από άλλους συνθέτες όπως του:
Μάρκου Βαμβακάρη        Φόρα τα μαύρα φόρατα

 Μίκη Θεοδωράκη             Στρώσε το Στρώμα σου
                                               Φτωχολογιά
                                               Πέντε πέντε δέκα
                                               Το Ψωμί είναι στο τραπέζι
 Σταύρου Ξαρχάκου          Κάντε υπομονή

                                                Βάλε κι άλλο πιάτο
Γιάννη Παπαϊωάννου       Καλή καρδιά, καλό κρασί
                                                Στραπατσαρισμένος
Γιώργου Μητσάκης           Στης Λαρίσης το ποτάμι


Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΗΧΙΑ ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΚΟΡΔΙΛΗ

    Λίγο αργότερα, ο Σπύρος ηχογραφεί την πρώτη του σύνθεση με την RCA. Ήταν το ζεϊμπέκικο τραγούδι Βόγγαη ο Πόνος το οποίο έγινε και μεγάλη επιτυχία, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Από τότε, αρχισε να εμφανίζεται στα νυχτερινά {Night Clubs}. Έγραψε πολλά άλλα τραγούδια, που έγιναν γνωστά .
    To 1961
έγραψε και παρουσίασε στην ηχογραφική εταιρεία τό τραγούδι Οτι αρχίζει ωραίο αλλά η εταιρεία αρνήθηκε να το ηχογραφήσει, λέγοντάς του, ότι δεν θα υπήρχε ζήτηση, γιαυτού του είδους τη μουσική. (Εδώ όμως, θα πρέπει να σημειωθεί, ότι κατά τη διάρκεια εκείνης της εποχής, οι ηχογραφικές εταιρείες πλήρωναν τους καλλιτέχνες, για την παράσταση κι εφόσον ο καλλιτέχνης δεν είχε καμία συμμετοχή στα έξοδα ηχογράφησης, οι εταιρείες είχαν την τελική εκλογή της μουσικής και των στίχςν για την ηχογράφηση).
    Ο Σπύρος όμως, δεν παραιτήθηκε των προσπάθειών του! Επέμενε και κάθε φορά που παρουσίαζε νέα εργασία για ηχογράφηση, έβαζε και το τραγούδι του Οτι Αρχιζει Ωραίο. Τελικά, η RCA υποχώρησε και ηχογράφησε το τραγούδι.  Το τραγούδι αυτό, όχι μόνον ξεπέρασε όλες τις προσδοκίες της ηχογραφικής εταιρείας, αλλά σέ πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, έγινε ένα Πρότυπο το πιό αγαπητό τραγούδι στην Ελλάδα. (πολλή μεγάλη επιτυχία.) Το γραγούδι, Οτι αρχίζει ωραίο είναι επίσης γνωστό ως Ειναι κακό   στην άμμο νά χτίζεις παλάτια. Εγινε πολύ δημοφιλές με τα χρόνια, μεταφράστηκε και ηχογραφήθηκε με μεγάλη επιτυχία, από πολλούς καλλιτέχνες σε πολλές χώρες όπως: Βουλγαρία, Γαλλία, Ισραήλ, ακόμη και στη Νότια Αφρική.
    Το τραγουδι αυτό, χρησιμοποιήθηκε και στο κινηματογραφικό έργο Οταν οι Γυναίκες  Αγαπουν. Επίσης εισεχώρησε στην ποίηση, στη σάτυρα, στα καρτούνς και το θέατρο. Με την πάροδο του χρόνου και οι κάτωθι καλλιτέχνες έχουν ηχογραφήσει αυτό το τραγούδι, Σπύρος Σκορδίλης Μπάμπης Τσετίνης, Χάρη Κλιν, Ρίτα Σακελαρίου, Τόλη
       Βοσκόπουλος, Περάκης, και Πολυχρονιάδης. Εως το 1967 οι συνθέσεις και ηχογραφήσεις του Σπύρου έγιναν πάρα πολύ αγαπητές και γνωστές. Εγραψε, Του Μπουζουκιου μου το Μινόρε Το Μίνι, Μίνι το Μινάκι σου και ακόμη το δημοφιλή ύμνο, της αγαπημένης του ποδοσφαιρικής ομάδας, του Ολυμπιακου.
    Ο Σπύρος Σκορδίλης, παντρεύτηκε τη Λένα Νταϊνα, τραγουδίστρια, η οποία με το στυλ της, συμπλήρωνε τις καλλιτεχνικές εκτελέσεις του Σπύρου. Αρχισαν λοιπόν την περιοδεία τους, πηγαίνοντας πρώτα στην Αυστραλία. Μετά από ένα πετυχιμένο έτος, ξαναγύρισαν στην Ελλάδα, όπου βρήκαν πολιτικές αλλαγές. Το νέο καθεστώς, διάλεγε τα τραγούδια που επιτρεποταν να παρουσιασουν στα νυχτερινά κέντρα. Ετσι, απαγόρευσαν το τραγούδι του Το Μίνι, Μίνι το Μινάκι σου. Αυτό το διάστημα, οι καλλιτεχνες παρενοχλούνταν συνεχώς από τη λογοκρισία.
    Για διάφοροθς επαγγελματικούς και προσωπικούς λόγους, ο Σπύρος αποφάσισε να κάνουν μια περιοδεία στον Καναδά και στη συνέχεια να δώσουν παραστάσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπως στη Βοστόνη, στο Σικάγο, και σε πολλές άλλες πόλεις. Σαυτό το χρονικό διάστημα, ο Σπύρος συνέχισε να γράφει μουσική. Το 1977 ο ίδιος και η συζυγός του Λένα Νταϊνα έφυγαν από το Τσάρλστον και πήγαν για επαγγελματικές υποχρεώσεις στο Τάρπον Σπρίνγκς της Φλώριδας. Εκεί, η Λένα αρρώστησε πολύ βαρειά και μέσα σε έξι εβδομάδες πέθανε.
Ο Σπύρος καταπογοητεύτηκε, όχι μόνο γιατί έχασε τη γυναίκα του, αλλά και γιατί έμεινε χωρίς συνεργάτιδα, στις μουσικές του παραστάσεις. Υπήρχαν πολλές αποφάσεις και ρυθμίσεις, που έπρεπε να κάνει. Μια από τις επιλογές που έκανε, ήταν να μην ξαναταξιδέψει, (για λίγο) για να ξαναρχίσει τη ζωή του.
Το πρόγραμμα Ο Λαϊκος Καλλιτέχνης στο Σχολείο που εχρηματοδείτο από το Συμβούλιο του Πινέλας και Τάρπον Σπρινγκς, ενεθάρυνε το Σπύρο να διδάξει τους μαθητές της έκτης τάξης μπουζούκι. Στα Αμερικανόπουλα άρεσε το μπουζούκι και είχαν μεγάλη όρεξη για μάθηση. Αυτό το μάθημα είναι το καλύτερο απ όλα ταλλα μαθήματα είπε ένας μαθητής, που δεν είχε παίξει κανένα όργανο ποτέ του. Το να μαθαίνεις μπουζούκι είναι μεγάλη ευχαρίστηση. Ετσι ο Σπύρος βρήκε ένα καινούριο προορισμό στη ζωή του. Αυτή την περίοδο, γνώρισε την Καίη, που γρήγορα επρόκειτο να γίνει η μεγάλη του αγάπη και τελικά η αγαπημένη του γυναίκα.
    Η Καίη Σκορδίλη, αν και δεν είναι μουσικός, αγαπάει τη μουσική και γράφει στίχους, για την ωραία μουσική του Σπύρου. Είναι μια θαυμάσια συνεργασία, που μας δίνει μουσική που αγαπούμε, γεμάτη συγκίνηση, έννοια, πολιτιστική αρχοντιά και που τη φυλάσουμε σαν θησαυρό.


Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΗΜΕΡΑ

    Ο Σπύρος, είναι ένας θαυμάσιος σύζυγος, πατέρας και παππούς. Εχει πολλούς φίλους, που τον ευχαριστεί η παρέα τους. Διατηρεί τηλεφωνική, στενή επαφή με πολλούς φίλους, που έχει σόλο τον κόσμο.
    Ο Σπύρος όχι μόνο γράφει, ηχογρφεί και παίζει τη μουσική του, αλλά είναι ένας εμπνευστής και αφοσιωμένος δάσκαλος στη πολιστική παροικία του Τάρπον Σπρίνγκς Φλώριδας, στην καινούρια του πόλη. Εξ αιτίας της επιρροής του Σπύρου, πολλά παιδιά από το γυμνάσιο, που τώρα είναι στα είκοσι τους χρόνια, έχουν γίνει μουσικοί, με υψηλή τεχνική δυνατότητα και μερικοί σήμερα παίζουν μουσική, σε διάφορες εκδηλώσεις. Επιπροσθέτως, ο Σπύρος είναι ο Μαέστρος Δάσκαλος στο πρόγραμμα Μαθητεία (Apprenticeship Program). Μια άλλη προσπάθεια του Σπύρου τα τελευταία δύο χρόνια, είναι η Χορωδία του Ελληνικού Πολιτιστικού Κεντρου Ο Προμηθέας. Η ομάδα άρχισε με οκτώ άτομα και σήμερα είναι περίπου σαράντα. Του αρέσουν οι παραστάσεις και πάντοτε περιμένει ανυπόμονα τις πρόβες που έχει με την ομάδα κάθε Τρίτη, στη μεγάλη αίθουσα του Προμηθέα.

    Ο Σύλλογος Προμηθέας, είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που στόχος του ειναι η προώθηση της Ελληνικής γλώσας και του Ελληνικού Πολιτισμού.

    Ολα τα μέλη της χορωδίας, είναι εθελοντές συμπεριλαμβανομένου και του Σπύρου και εκτελούν της πρόβες με μεγάλη ευχαρίστηση και ενθουσιασμό.

SpuroV SkordilhV kai melh thV corwdiaV      

   Ο Σπύρος, αγαπάει τη νέα τεχνολογία της μουσικής. Είναι ένας από τους λίγους παίχτες του μπουζουκιού, που χρησιμοποιεί ηλεκρονικά όργανα. Είναι ικανός να παράγει θαυμάσια μουσική μπουζουκιού, χρησιμοποιώντας όλα τα έγχορδα όργανα μόνος του. Το καινούριο CD Φοβάμαι κερδίζει γρήγορη αναγνώριση σόλο τον κόσμο. Είναι αυτό που πρέπει να έχουν οι άνθρωποι, που αγαπούν την καλή μουσική, οι λάτρες της μουσικής, οι φιλόμουσοι.

    Επικοινωνείστε μαζι μας με το για να πάρετε πληροφορίες σχετικά με τα CDs και τις κασσέτες που κυκλοφορούν και είναι στη διάθεσή σας.